Meststoffen voor hagen

Veel mensen vergeten plantenvoeding bij hagen te strooien. Juist dit zorgt voor mooie groene bladeren en een volle haag.

Een kant en klaar haag heeft een meer ontwikkeld wortelgestel, grotere klim­planten en meer blad dan losse haagplanten. Hierdoor kun je eenvoudig en snel een groene afscheiding maken in je tuin. Groen maakt mensen gelukkiger, dit is algemeen bekend. Een groene wand tussen tuinen, op je balkon of langs je terras brengt de natuur dichterbij. Maar, hoe kun je nu het beste je groene kant en klaar haag verzorgen? In deze blog geven wij jou tips, dus lees snel verder!

Wanneer en hoe plant je een kant en klaar haag?

Je kunt grote kant en klaar hagen het gehele jaar planten, behalve tijdens een vorstperiode. Voor iedere plant, en dus ook voor haagplanten, zijn de wortels van het grootste belang. Ze zijn niet alleen de ankers van een plant, wortels nemen voedingsstoffen en water op uit de bodem. Via de wortels worden deze voedingsstoffen naar de bladeren getransporteerd. Als je een blijvend mooie groene haag wil hebben, moet je goed voor de wortels zorgen.

 

Haagbeuk

Start met de bodem onder de haag

Bij de aanplant van een nieuwe haag is verbetering van de bodem bijna altijd van belang. Anders bestaat er kans op uitval. Bij nieuwbouwhuizen en nieuwe tuinen is de grond vaak niet geschikt voor de aanplant van je nieuwe beplanting. Er kan nog puin in de grond zitten en de meestal lichtgekleurde grond is geen tuingrond. Het bevat geen humus en is vaak dichtgeslagen. Licht en lucht zijn belangrijk voor je plant. Gebruik een goede bodemverbeteraar voordat je gaat planten. Deze bodemverbeteraar meng je door je eigen grond. Kijk voor advies op de verpakking hoe je deze moet gebruiken.

 

Planten maar!

Vervolgens graaf je een sleuf op de maat van je kant en klaar haag. Hierin plant je de complete bak haagplanten met wortels en al. Volg de beschrijving welke bij de haag wordt meegeleverd. Zorg dat de haag goed recht staat en water de planten goed aan.

 

Bekijk hier alle volgroeide kant en klaar hagen van Kantenklaarhagen.nl

Hoe houd je een nieuwe haag mooi groen?

Tip: Strooi twee keer per jaar (maart en juni/juli) wat korrels organische planten­voeding om je haag het gehele jaar mooi groen te houden. Denk hierbij aan DCM Meststof voor hagen, taxus en coniferen. Strooi direct na aanplant deze korrels plantenvoeding speciaal voor hagen of gebruik een algemene siertuinvoeding. Meng dit door de bovengrond. Geef je nieuwe haagplanten op tijd voldoende water en geniet van je nieuwe groene wand!