Keuzehulp: hoe kies je uit verschillende soorten kerstbomen?

Soort kerstboom; hoe kies je de beste?

Hartstikke leuk die feestdagen, maar welke soort kerstboom moeten we dit jaar nu weer kopen? Kerstbomen komen in zoveel verschillende soorten en maten, dat we snappen dat jij door de ‘bomen’ het bos niet meer ziet. Om je bij het zoeken naar de perfecte kerstboom een handje te helpen, hebben we hieronder een handig overzicht gemaakt. Hierin hebben wij alle voor- en nadelen een rij gezet en geven we ook nog een aantal handige tips. Zo zie jij in een klap welke soort kerstboom het beste bij jouw wensen past en wordt het uitzoeken easy peasy!

Kies je voor een echte kerstboom of een neppe? 

Het is en blijft een heerlijk gezellige traditie. Een mooie kerstboom uitzoeken, vastbinden op of in de auto, en vervolgens binnen optuigen met mooiste versieringen. Tot de dag van 3 koningen. Dan moet de kerstboom het huis weer verlaten. Inmiddels ligt er een bos aan dennennaalden en vraag je jezelf af waar je de afgeschreven boom naartoe moet brengen. Wordt het weer dumpen op de hoek van de straat of breng je hem ergens anders heen? Met een neppe kerstboom heb je die zorgen niet. Daarom kiezen veruit de meeste Nederlanders voor een kunstkerstboom. Daar zitten namelijk toch wel een hoop voordelen aan.

Bekijk alle kunstkerstbomen

De grootste voordelen van een kunstkerstboom

Kies je voor een kunstkerstboom als soort? Of neig je toch meer naar een echte kerstboom? De grootste voordelen van een kunstkerstboom ten opzichte van een echte kerstboom zijn:

 • Geen last van rond dwarrelende naalden in huis. Dat scheelt een hoop stofzuigen!
 • Omdat je de kunstkerstboom jaren kunt gebruiken ben je uiteindelijk voordeliger uit. Denk hierbij aan de aanschaf van een echte kerstboom, maar ook het ophalen en de tijd die je hier aan kwijt bent.
 • De kunstkerstboom is ook geschikt voor mensen met een allergie.
 • Een nepboom is ideaal voor mensen met kleine kinderen of huisdieren die de boom afbreken.

Nadelen van een kunstboom

 • De dennengeur krijg je er niet bij. Maar daar zijn dan wel weer geurkaarsen voor.
 • Het is en blijft een investering, maar wel een die je er snel uit haalt.
 • Het is even een klusje om de hele boom ‘goed te vouwen’. Maar goed, dat is de aanschaf van een echte kerstboom ook. En bij onze kunstkerstbomen zitten de takken aan de stam vast, waardoor je alleen de 3 delen van de stam in elkaar hoef te klikken.

Voordelen van een echte boom ten opzichte van een nepboom

 • Het grootste voordeel is misschien wel de dennengeur die de boom met zich meebrengt. Maar als deze gezaagd is, zal ook de geur snel verdwijnen.
 • Met de takken kun je na gebruik de vorstgevoelige planten in de tuin af te dekken.
 • Je kunt gelijk beginnen met het optuigen van de kerstboom.

Nadelen van een echte kerstboom

 • De meeste kerstbomen zijn gezaagd, waarna je deze plaatst in een standaard met doek er omheen gedrapeerd. Eigenlijk haal je dus al een dode boom in huis, niet ver van het neppe af.
 • Die $%^&@ naalden. Zodra je er langs loopt, neem je zo tientallen van die krengen mee.
 • Je moet de boom na kerst ook weer kwijt zien te raken.

Wat zijn je wensen en voor welke soort kerstboom kies je?

Is je keuze uiteindelijk gevallen op een kunstkerstboom? Mooi! Dan kunnen we nu gaan verder kijken naar de soort kunstkerstboom. Er zijn zo ontzettend veel verschillende soorten, dus het kan handig zijn om eerst je wensen op een rij te zetten. Zo weet je zeker dat je de boom kiest die bij jou en je huis past.

Een kunstkerstboom met lampjes of zonder lampjes?

Vind je het leuk om zelf de kerstboom te versieren met lampjes? Ga dan voor een kunstkerstboom zonder lampjes. Haal je ieder jaar weer met een hoop gehannes de lampjes weer uit de knoop? Dan biedt de kunstkerstboom met verlichting uitkomst!

Steeds meer kunstkerstbomen hebben ingebouwde LED-lampjes die ook nog eens dimbaar zijn. Zo hebben al onze kunstkerstbomen met verlichting een gratis app. Zo kun je via je telefoon de verlichting bedienen. Je kunt kiezen uit verschillende lichtstanden (twinkeling, constant, knipperen, etc). 

Bekijk alle kunstkerstbomen met verlichting


Let op de maat van de kunstkerstboom

Voor veel mensen geldt: hoe groter de boom hoe groter het kerstgevoel. Natuurlijk valt daar wat voor te zeggen, maar let er wel op dat de kerstboom in jouw ruimte past. Komt jouw boom binnen te staan, houd dan circa 30 cm van het plafond vrij zodat de piek er nog op past. Wil je een kerstboom voor buiten, dan heb je in de hoogte vrijspel.

Wat vind je mooi?

Bij het bekijken van de verschillende soorten kerstbomen, kom je er al snel achter dat je kunt kiezen uit volle, spitse of speelse takken. Welke jij het mooist vindt is natuurlijk een kwestie van smaak. Wil je echt in winterse sferen komen, dan zijn er ook kunstkerstbomen met sneeuw

Bekijk alle kunstkerstbomen met sneeuw

Hoeveel geld wil je er aan uitgeven? 

Bedenk vooraf hoeveel geld je aan de boom wilt uitgeven en hoe vaak. Ga je voor een echte, dan moet je volgend jaar weer een nieuwe kopen (of je moet hem ergens kunnen planten). Bij een nepperd geef je je geld maar een keer uit aan de boom en heb je er vervolgens jaren geen omkijken meer naar; kun je volgend jaar mooi die nieuwe ballen kopen of extra cadeautjes kopen.

Nog meer tips voor het kiezen van de beste soort kunstkerstboom

Heb je een mooie boom op het oog? Let dan ook nog even op het volgende:

 • Kijk of de takken een stalen kern hebben en naaldvast zijn (d.w.z. als je ze ombuigt tussen duim en wijsvinger, blijven ze heel);
 • Let bij het uitzoeken van de kunstkerstboom op het aantal tips (takken), hoe meer tips, hoe echter de boom lijkt;
 • Let op dat de boom brandvertragend is en officieel NEN-gecertificeerd;
 • en tot slot (niet geheel onbelangrijk): zit er een duidelijke gebruiksaanwijzing bij.

Bekijk hier de verschillende kunstkerstbomen uit ons aanbod en profiteer nu nog van onze kerstboomactie, voordat het te laat is!