Stappenplan: in 5 stappen de kerstboom optuigen

De kerstboom optuigen? Dat doe je zo!

Laten we eerlijk zijn, het optuigen van de kerstboom voelt altijd heel idyllisch. Gezellig samen met de familie het kerstgevoel krijgen en 'even' de kerstboom versieren, met Wham’s! “ Last Christmas” op de achtergrond. In de praktijk is het gewoon een rotklus, dat altijd weer gedoe oplevert en in het ergste geval ook nog een stevige familieruzie. Waarom gaan die vervelende lampjes nu niet uit de knoop, wie heeft mama's favoriete glazen kerstbal laten vallen en wie heeft de voet van de kerstboom gezien? Om het optuigen van de kerstboom in goede harmonie te laten verlopen hebben wij een handig stappenplan gemaakt.

Stap 1: Naalden, geen naalden?

Het is maar net waar je de voorkeur aan geeft: een echte kerstboom of toch maar een neppe? Het voordeel van een echte kerstboom is dat je hele huis zo lekker naar dennen ruikt. Het nadeel: de vloer is bezaaid met naalden van die oh zo fijne naaldboom. En met een beetje pech heb je de echte kerstboom te vroeg in huis gezet, waardoor hij voor de kerstdagen al helemaal is uitgevallen. Om dit risico te beperken, kan je het best gaan voor een kerstboom met kluit. Om helemaal op safe te spelen, is een goede kunstkerstboom de beste oplossing.

Stap 2. Win het gevecht met die ?#@*&%! lampjes 

So far so good, maar nu de lampjes. Hier begint de onheil; want hoewel je jezelf ieder jaar weer voorneemt om de kerstlampjes netjes op te bergen, worden ze direct na oud en nieuw op de berg kerstdecoratie gegooid. Herkenbaar? Haal dan even diep adem en peuter ze geduldig uit de knoop of beter nog: koop een kunstkerstboom met lampjes! Dan hoef je je hier nooit meer aan te irriteren. Een ander voordeel van een kunstkerstboom met lampjes: hij bestaat maar uit 3 of 4 onderdelen die je zo in elkaar klikt. De takken vallen dan automatisch naar beneden en je kunt zo de rest van de kerstboom optuigen.

Bekijk alle kunstkerstbomen met verlichting

Tip: om ervoor te zorgen dat elk stukje van je boom prachtig zal fonkelen, kun je de verlichting het beste verticaal ophangen in plaats van horizontaal.

Stap 3. Wikkel de slingers / guirlandes om de boom

Na de lampjes volgen de slingers of guirlandes. En hoewel de piek eigenlijk de kroon op je kerstboom is, raden we je aan om ook deze al in het “slingerstadium” in de kerstboom te plaatsen. Reden: nu kun je er nog goed bij en voorkom je dat dat er kerstballen op de grond vallen. Zit de piek erin, dan terug naar de slingers en guirlandes. Begin bovenaan en wikkel ze van boven naar beneden om de kerstboom heen. Duw ze daarna wat dieper tussen de takken zodat je nog genoeg plek hebt om kerstballen en andere decoraties op te hangen.

Stap 4. De kerstboom optuigen met mooie decoratie

Nu kom je eindelijk toe aan het leuke gedeelte: de kerstboom versieren met kerstballen en ander decoratiemateriaal. Kies voor kerstdecoratie die goed aansluit bij je interieur en bewaak de rust door maximaal 3 verschillende kleuren door elkaar te gebruiken. Begin met grotere stukken en verdeel deze netjes over de gehele kerstboom. Daarna verdeel je de rest van de kerstdecoratie en maak je de kerstboom af. Je kunt de kerstboom versieren met alleen ballen, maar het is ook leuk om linten toe te voegen.

Hoeveel kerstballen je precies nodig hebt om de boom perfect te maken, kun je berekenen met de volgende formule:

  • Het aantal ballen = de wortel van 17 gedeeld door 20 x de hoogte van je kerstboom in centimeters.
  • De lengte van de slingers in centimeters = 13 keer pi, gedeeld door 8 x de hoogte van de kerstboom in centimeters.
  • De lengte van het snoer met lichtjes in centimeters = pi x de hoogte van de kerstboom in centimeters.
  • De hoogte van de piek in centimeters = de hoogte van de kerstboom in centimeters gedeeld door 10.

Tip: Als je huisdieren en/of kleine kinderen hebt, is het een goed idee om de mooiste stukken niet al te laag te hangen.

Stap 5. Sit back and relax

Klaar met het optuigen van de kerstboom? Dan is het nu tijd om op de bank te ploffen met een kop warme chocolademelk en van je mooi versierde kerstboom te genieten!