7 manieren om je tuin te verlichten

verlichting

De dagen worden korter en het is al vroeg donker. De hoogste tijd om iets aan de verlichting in je tuin te doen. Licht in de tuin is niet alleen handig als je de weg naar de schuur wil vinden, maar zo kijk je ’s avonds vanuit je raam ook niet in een donker gat. Beschouw de tuin als extra kamer en vestig met verlichting de aandacht op bomen, planten of een tuinbeeld. Of accentueer het pad naar het einde van je tuin. De buitenlampen van tegenwoordig doen niet onder voor de lampen in je interieur en zijn net zo mooi. In dit blog geef ik je zeven ideeën voor buitenverlichting

Lichtslingers

Goede tuinverlichting hoeft niet eens zo hi-tech te zijn. Ik ben fan van simpele kerstlampjes. Wat dacht je van ijspegelverlichting of LED-kerststerren? Eenvoudig en magisch tegelijkertijd.

Of wat dacht je van de Fairybells? Dit zijn lichtjes kerstbomen voor in de tuin. Hiermee breng je je tuin gelijk in de ultieme kerstsfeer.

Langs het pad

Door de tuin lopen kan een uitdaging zijn als de dagen korter worden en het al vroeg donker is. Tijd om wat te doen aan de veiligheid in je tuin. Plaats staande lampen langs het pad zoals de Gacoli Catwalk ParkXL. Zo vind je makkelijk je weg naar de schuur, de entree van je huis of het terras achterin de tuin. En het tuinpad verlichten is niet alleen praktisch maar ook heel mooi om te zien.

Wandverlichting

Het is handig om je entree of je tuinhuis te verlichten. Niets zo vervelend als in het donker thuis komen en zoeken naar het sleutelgat, of struikelen over een bezem of een verdwaalde plantenpot. Zorg voor goede verlichting van bovenaf. Een wandlamp is dan een goede keuze. Het is helemaal handig als de lamp is voorzien van een bewegingssensor, zodat de lamp aansprint als je aan komt lopen, zoals de Gacoli Runway Wall bijvoorbeeld. Deze stijlvolle lamp heeft 8 warme witte LED-lampen die in vier richtingen schijnen en werkt op zonnepanelen. Duurzaam en mooi.

Strips van verborgen led-verlichting

Wees creatief en plaats LED-strips langs een trap in de tuin, het pad of onder meubels. Of zoals een aantal klanten van ons deden, onder de plantenbak. Het is een eenvoudige manier om je tuin op te lichten en het geeft je tuin een moderne uitstraling.

   

Sfeervolle lantaarns

Lantaarns zijn ideaal voor in de tuin, omdat je ze makkelijk kan verplaatsen en ze veel sfeer geven. Combineer bijvoorbeeld verschillende RVS lantaarns met elkaar. Zet ze op de tafel in de tuin of op de grond in een hoek voor een sprookjesachtige sfeer. Met een LED kaars voor buiten geniet je altijd eenvoudig van een gezellig vlammenspel.

Er zijn ook veel lantaarns met een E27 fitting (grote fitting). Hiervoor zijn verschillende firelamps te koop. Deze lampen hebben een vlam simulatie. Het lijkt dus alsof er een vuurtje brandt, maar de lamp is een stuk veiliger dan een echt vuurtje en gaat naar verwachting wel 25.000 uur mee.

Verlichting onder bomen en struiken

Maak een statement in je tuin door verlichting onder bomen en planten te plaatsen. Het samenspel van licht en schaduw op de stengels is een prachtig gezicht. Het is ook leuk om een aantal lampen onder een haag te plaatsen. Dat geeft echt een bijzonder en dramatisch effect.

Tafel- en hanglampen

Net zoals binnen kun je het buiten ook sfeervol maken met mooie verlichting. Zet een staande lamp op een tafel of hang een hanglamp op aan een tak of een pergola. Zo maak je van de eet- of loungehoek op een eenvoudige manier een buiten woonkamer.

Tip

Maak voordat je tot aanschaf van je tuinverlichting overgaat een lichtplan. Wat zie je vanuit je huis? Heb je een boom met een mooie vorm of wil je de buitenkamer goed oplichten. Wissel ook verschillende lichtsoorten af. In je buitenkamer wil je misschien ’s avonds kunnen lezen en op de plek waar je eet heb je juist behoefte aan wat zachter licht met een sfeervolle staande lamp. Het is ook handig om de verlichting op te delen in verschillende zones. Zo kun je de verlichting bij de oprit, het terras en de borders los van elkaar aan of doen. De tuin hoeft immers niet heel de nacht verlicht te zijn. De verlichting bij de voordeur juist weer wel.