Voordat we er erg in hebben daalt de temperatuur, worden de dagen korter en staat de winter voor de deur. Maar voordat de winter zijn intrede kan doen, is het wel goed om je tuin eerst even winterklaar te maken. Dan kun je er komend voorjaar direct weer van genieten. Hoe je dit doet lees je hier.

Voorkom ellende met de vijver

Bescherm de vijverBij het winterklaar maken van je tuin, is het belangrijk om goed voor de vijver te zorgen. Haal afgevallen bladeren daarom zo snel mogelijk uit het water en plaats een ijsvrijhouder met luchtpomp. Zo voorkom je dat de vijver straks helemaal dichtvriest en dat je met een hoop gehannes, een gat in het ijs moet maken.

Mocht je vijver om wat voor reden dan ook straks toch bevroren zijn. Let dan op dat je dit nooit doet:

  • Een gat in het ijs hakken
  • De vijver niet ontdooien met kokend water 

Doe je dit wel, dan wek je de vissen uit de winterslaap. En dit zullen ze in de meeste gevallen niet overleven. Wat je wel kunt doen: voorzichtig een warm voorwerp op het ijs te zetten en afwachten tot er een gat ontstaat. Plaats dan alsnog een ijsvrijhouder met luchtpomp om te voorkomen dat de vijver opnieuw helemaal bevriest.

Let op: plaats de pomp minimaal 30 cm boven de vijverbodem. Zo blijft het water onderin relatief warm

De buitenkraan winterklaar maken en bevriezing voorkomen

Heb je een buitenkraan en tuinslang in de tuin? Dan is het nu hét moment om de slang weg te halen en de kraan te sluiten. Doe je dit niet, dan kan bij vorst de waterleiding bevriezen en barsten. En dat betekent foute boel! 

Buitenkraan

Hoe sluit je de buitenkraan af?

Om de buitenkraan af te sluiten leggen we in 2 stappen uit wat je moet doen.

Stap 1: Watertoevoer naar buitenkraan dichtdraaien en water weg laten lopen

* Draai de afsluitkraan tussen de hoofdkraan en de buitenkraan dicht
* Laat vervolgens de leiding leeglopen door de buitenkraan en de aftapkraan open te draaien.

Stap 2: Water uit de leiding blazen en aftapkraan sluiten

* Als al het water uit de leiding is gelopen, blaas deze dan door om ervoor te zorgen dat echt al het water weg is;
* Sluit de aftapkraan en laat bij voorkeur de buitenkraan openstaan.


Help! Je waterleiding is toch bevroren

Is de waterleiding toch bevroren? Probeer dan deze 3 manieren om hem te ontdooien


* Verwarm het bevroren gedeelte van de waterleiding met een haarföhn. Let er wel op dat je deze niet te dicht op de leiding zet. Anders kan die doorscheren of knappen
* Plaats een kleine terrasverwarmer in de buurt van de leiding
* Wikkel warme doeken om de leiding en giet er heet water overheen

Help de vogels wanneer je jouw tuin winterklaar gaat maken

Vogels hebben het in de winter niet makkelijk. Het kost ze veel energie om hun lichaam op temperatuur te houden en voedsel te vinden. Help ze daarom door een warm vogelhuisje op te hangen en ze regelmatig voeren met vetbollen, pinda’s, vruchten en noten. Heb je een drinkbak in de tuin? Leeg deze dan of leg er gaas overheen. De vogels mogen er wel uit drinken, maar er niet in badderen; de vleugels kunnen namelijk bevriezen bij een strenge vorst. Voer de vogels

Bescherm je tuinmeubels tegen vorst en neerslag

Je tuinmeubels kun je natuurlijk buiten laten staan als je de tuin winterklaar gaat maken. Het zijn tenslotte tuinmeubelen. Maar als je ze langer mooi wilt houden, doe je er toch  goed aan om ze op te bergen of af te dekken met een beschermhoes. Maak de meubels eerst schoon met een zacht sopje of onderhoudsmiddel en dek ze dan af of zet ze dan in de schuur. Heb je een vuurtafel? Bescherm deze dan ook goed met een bijpassende beschermhoes. Vergeet ook niet om de kussens en eventuele accessoires op te bergen!

Verzorg je gazon nog een laatste keer dit jaar

Om een stevige winter te kunnen trotseren, is het een must om nog een keer je gazon te bemesten. Verwijder van tevoren de laatste afgevallen bladeren, maai nog even en ga dan aan de slag met najaarsgazonmest. Bemesten doe je met de hand of met een strooiwagen. Is je gazon droog tijdens het bemesten, sproei het dan om te zorgen dat de meststoffen goed in de bodem terecht komen of houd de weerberichten in de gaten en strooi een paar uur voordat het begint te regenen.

 

Weetje: ligt er sneeuw op je gazon, dan kun je dit prima laten liggen. Is je gazon bevroren, loop er dan niet of zo min mogelijk overheen. Doe je dit wel, dan kunnen er lelijke kale plekken ontstaan die nog lang te zien zijn.

 

Vorige week deelde tuinontwerpster Carla Wilhelm handige planttips voor oktober. Wil je weten wat je met je planten moet doen als je de tuin winterklaar gaat maken, lees dan haar blog.