Helaas zijn we niet allemaal gezegend met een grote tuin. Onze tuinen hebben vaker iets weg van een postzegeltuintje. Gezellig … dat wel, maar hoe stoppen we daar alles in wat we willen? Een fijne eetplek in de avondzon, een trampoline, een kas of andere plek waar we zelf groenten kunnen kweken. Gelukkig is het mogelijk om zelfs van het kleinste tuintje iets moois te maken. In dit blog vertel ik hoe je stap voor stap een kleine tuin kunt inrichten en geef ik handige tips.

 

Omdat elke vierkante meter telt in een kleine tuin, is het belangrijk om niet halsoverkop met de aanleg of renovatie te beginnen, maar raad ik je aan om eerst goed de tijd te nemen om na te denken over wat je met je tuin wilt.

Maak een wensenlijstje voordat je aan de slag gaat

Als ik voor het eerst bij klanten thuis kom vraag ik altijd: "Hoe wil je je tuin gebruiken"? Dit is iets wat je jezelf goed moet afvragen. Wil je na een dag werken loungen in de avondzon? Houd je van koken en is een mooie buitenkeuken al een jarenlange wens? Of wil je je eigen groenten verbouwen of een mooie boomhut voor de kinderen? Het kan natuurlijk ook zijn dat de tuin juist een ruimte is waar je naar wilt kijken.


Is je lijst met wensen groot, loop hem dan een aantal keer zorgvuldig door en schrap steeds wat wensen van je lijstje. In een kleine tuin moet je nu eenmaal keuzes maken. Je kunt beter een aantal wensen goed uitvoeren dan te veel elementen in je kleine tuin proppen.

Stap 1: Inventariseer de ruimte voor het inrichten van een kleine tuin

Is je wensenlijstje klaar? Dan kun je aan de slag en beginnen met onderzoeken. Leer je tuin kennen alsof het je beste vriend is. Ga naar buiten en kijk om je heen. Is er iets dat je wilt verbergen, zoals een muur, een hek of de lelijke schuur bij de buren? Of is er iets dat je juist wil houden, zoals een boom in de buurt of het uitzicht op het park achter de tuin? Onderzoek ook welke gedeelten van de tuin veel zon krijgen en welke juist niet en laat de grond van je tuin onderzoeken. Het maakt nogal een verschil of je straks moet spitten in vaste kleigrond of een bodem die voornamelijk uit zand bestaat. Je kunt de grond van je tuin zelf testen met een bodemanalyse of dit laten doen bij een tuincentrum in de buurt.

Stap 2: Maak een plattegrond van je tuin

Vervolgens maak je een tekening op schaal. Voor een kleine tuin is het handig om een schaal van 1:50 te nemen. Dit betekent dat 1 cm op je papier, in het echt een halve meter in de tuin is. Maak gebruik ruitjes papier. Dit maakt het intekenen eenvoudig en zo weet je zeker dat je rechte lijnen trekt. Vervolgens meet je de afstand van de gevel van je huis tot de erfgrens achterin de tuin, de breedte van je tuin, de plek waar het tuinhuis staat en de grootte van je tuinhuis. Teken ook je huis. Geef aan waar de ramen en de deuren van je huis precies zitten. Heb je een boom in de tuin staan die zeker niet weg mag, markeer deze ook op je plattegrond.


 

Stap 3: Maak een vlekkenplan

Op de plattegrond ga je nu vlekken, rondjes en vierkantjes tekenen. Dat zijn de plekken waar je de wensen wilt hebben die je in een lijst hebt gezet. Teken waar bijvoorbeeld de speelhoek voor de kinderen moet komen, een mooie groenblijvende haag en het terras. Geef de vlekken ook een bepaalde grootte. Een terras voor 4 personen moet al gauw 3,0 bij 3,50 meter zijn en de plek voor de eetbare tuin minimaal 1 vierkante meter. Past niet alles in je kleine tuin? Kijk dan of je nog meer kunt weglaten of denk aan de ruimte boven de tuin. Zo kun je bijvoorbeeld mooie klimplanten langs een pergola of muur laten groeien.

 

Bekijk hier alle groenblijvende hagen van Kantenklaarhagen.nl

Stap 4: Vorm geven aan je kleine tuin

Het moment is aangebroken om vorm te geven aan je tuin. Pak een stift, ga ontspannen in je stoel zitten en geef de vormen en vlekken lijnen. Wees hier niet te voorzichtig in. Het hoeft in eerste instantie allemaal niet zo netjes. Je kunt lijnen 'trekken' voor een pad, een rij planten, een haag of een verhoging in de tuin. Verwerk de rest van jouw wensen in de schets en ga net zo lang door totdat jouw droomtuin op papier staat.

Stap 5: Je kleine tuin inrichten met planten

 

Kijk als laatste naar de planten. Kleine tuinen hebben niet veel nodig om mooi te zijn. Probeer het aantal soorten planten tot een minimum te beperken. Met slechts een aantal verschillende planten kun je al een geweldig effect bereiken. Maak een lijst met planten die je mooi vindt. Halveer de lijst en doe dit nog een keer opnieuw. Hoe eenvoudiger hoe beter.

Jouw kleine tuin groter laten lijken?

Wil jij jouw kleine tuin groot laten lijken en de ruimte zo handig mogelijk indelen? Lees dan onze blog '3 tips om je kleine tuin groot te laten lijken'.