Plaatsing/Onderhoud Platoflex tuinmuur

Platoflex tuinmuren

1. Instructie plaatsing Platoflex muur

Werkwijze plaatsing

  1. Kies de juiste betontegels uit de kolom
  2. Onder de tegel dient een aangetrild zandbed van circa 20 cm aanwezig te zijn.
  3. Plaats de tegels waterpas op het aangetrilde zandbed en monteer de muur, iedere 30 cm, op de tegels vast met slagankers en volgplaat. Wanneer de moer wordt aangedraaid, wordt de conus in de expansiehuls getrokken, welke zich vervolgens tegen de boorwand klemt.
  4. Plaats op de bovenkant weer tegels, straatwerk of zand, welke je vervolgens weer aantrilt.

TIP: Door de ankers los te draaien kan het element verwijderd worden en op een andere locatie hergebruikt worden. Om de muur bestand te laten zijn tegen windbelastingen dient deze op een stabiele ondergrond gemonteerd te worden. Er dient voldoende tegengewicht aanwezig te zijn om “omwaaien” te voorkomen. Voor de meest stabiele constructie dien je de flens onder het maaiveld te monteren.

Fundering

Veranker de muur met slagankers op een stabiele ondergrond, of er moet voldoende contragewicht aanwezig zijn. De ondergrond kan eenvoudig bestaan uit betontegels. In de tabel hierboven leest je de juiste maat betontegel bij de gekozen breedte van de muur en op welke diepte de muur geplaatst moet worden.

Onderhoud Platoflex muur

De muur kun je schoonmaken met Platoflex Pro Clean en een speciale schoonmaakspons. Tevens adviseren wij je minimaal 2 maal per jaar het product met Platoflex Wax te behandelen voor extra bescherming. Meer tips over onderhoud lees je hieronder.

2. Onderhoudstips Platoflex muur

Buitenlucht = (noodzakelijk) onderhoud

De kracht van het Platoflex product is dat je producten na verloop van jaren niet gaan scheuren zoals echt stucwerk dat jammer genoeg wel doet. Helaas maken onze producten zichzelf nog niet schoon en is (enig) onderhoud niet te vermijden, het is niet anders want alles wat langere tijd wordt blootgesteld aan weersomstandigheden, luchtverontreiniging en algengroei, heeft op z’n tijd onderhoud nodig. Naast dat het afhankelijk is voor welke afwerking je hebt gekozen (de gladde afwerking behoeft iets minder onderhoud dan de wat grovere stuc afwerking), speelt ook de locatie, de stand op de wind en de zon daarbij een belangrijke rol. Bevindt het product zich bijvoorbeeld in de buurt van een snelweg, spoorweg, bos, industrieel gebied, e.d. dan kan dat de frequentie van het onderhoud beïnvloeden. Elke locatie speelt dus een rol in de mate waarin onderhoud nodig of wenselijk is.

Ook de Platoflex producten vragen, zij het beperkt, om dat noodzakelijke onderhoud. Dat wil zeggen als het de wens is om de producten zo ‘nieuw’ of zo wit mogelijk te laten lijken. Het kan natuurlijk zijn dat juist het verweren van de producten past in de omgeving waarin ze zijn geplaatst. In dat geval is er geen of nauwelijks onderhoud nodig. Het product zelf blijft namelijk in prima conditie. Het gaat hier vooral om het aangezicht van het product. 

Deze onderhoudstips gaan dus vooral over het zo mooi mogelijk houden van je Platoflex product.

Platoflex onderhoudsmiddelen

Speciaal voor het voorkomen en/of verwijderen van hardnekkig vuil heeft Platoflex een Cleaning Kit ontwikkeld, bestaande uit:

  • Platoflex ProClean
  • Platoflex Wax
  • Multicoat
  • Platoflex ProtRust
  • Speciale doodles (sponzen)

Normale vervuiling

Bij normale vervuiling reinig je jouw Platoflex product minimaal 2x per jaar met Platoflex ProClean en de speciale schoonmaakspons. Bevindt jouw product zich in een omgeving waar men, meer dan elders, last heeft van "vliegroest", dan kan het zijn dat er roestachtige plekken of strepen op je product verschijnen. Vliegroest (oppervlakteroest) bestaat uit door de omgeving aangevoerde kleine ijzerdeeltjes die zich hechten op het Platoflex product en zijn gaan roesten. De kenmerken hiervan kunnen zijn: een ruw aanvoelend bruin oppervlak of een oranje waas. Deze roestvlekjes kunnen dan eenvoudig met Platoflex ProtRust worden verwijderd.

Ten overvloede: het Platoflex product zelf kan NIET roesten, omdat er in het Platoflex product GEEN metaal of ijzerdeeltjes zitten en is gemaakt van uitsluitend plastic/polyester.

Wanneer jouw product geheel gereinigd en droog is, kun je het inspuiten met Platoflex Wax. Dit zorgt er voor dat je product langer mooi en stralend blijft. Ga je voor een natuurlijke look? Dan adviseren wij je het product niet in de wax te zetten, maar in het voor- en najaar even af te nemen met Platoflex ProClean. Gemiddeld kost het schoonmaken en waxen van je product slechts 10 tot 20 minuten. Indien gewenst is het ook mogelijk de Platoflex producten al vanaf de fabriek te laten voorzien van de waxlaag. Let op: ook hierna blijft een periodieke onderhoudsbeurt noodzakelijk.

Extreme vervuiling

Wanneer je toch wordt geconfronteerd met hardnekkige vervuiling dan raden wij de Multicoat aan. Deze coating kan bescherming bieden voor een periode tot 2 jaar. Het is, net als de Platoflex Wax, eenvoudig aan te brengen met een handspray. Bij gebruik van de Multicoat dient het product wel geheel schoon te zijn voordat je het aanbrengt omdat je na het aanbrengen niet meer bij de reeds bestaande vlekken kunt komen. De Multicoat sluit de bovenlaag als het ware af.

Slecht onderhoud

Onderhoudt je jouw product niet of slecht, dan bestaat de kans dat er zich vlekken op je product vormen die, op den duur, niet of nauwelijks meer zijn te verwijderen. Vind je dit hinderlijk dan is de enige mogelijkheid om je product weer in topconditie te krijgen het product te laten voorzien van een nieuwe topcoat. Dit kunt je zelf (laten) doen maar kan uiteraard ook door Platoflex verzorgd worden. Let wel: dit valt niet onder de garantie van Platoflex.

Aan het bovenstaande kunnen geen rechten worden ontleend. Het bovenstaande geeft slechts in zeer grote lijnen enkele mogelijkheden weer. De vervuiling, frequentie van onderhoud en de staat van het product is afhankelijk van vele factoren en of omstandigheden waarop Platoflex geen invloed heeft.