Zwembad schoonmaken? Zo doe je dat!
Aan het begin van de zomer staat hij weer te pronken in de tuin: het zwembad of de opblaasbare jacuzzi. Natuurlijk dient ook het nodige onderhoud en schoonmaakwerk te gebeuren, anders wordt het water al snel vies. Hoe je het beste en het snelste het zwembad kunt schoonmaken leggen wij je uit! Zo kun je altijd ronddobberen in een heerlijk schoon zwembad.
Het onderhoud van het zwembad begint bij de pomp
Een pomp is onmisbaar wanneer het gaat om de kwaliteit van het water. De pomp zorgt ervoor dat het water niet stil blijft staan en filter ook vuil uit het water. Er zijn 2 soorten pompen: de cartridge filterpomp en de zandfilterpomp.
Bij een vast zwembad gebruik je meestal een zandfilterpomp. Een zandfilterpomp is voor groot belang voor de helderheid van je water. Deze pomp filtreert het water. Het water wordt aangezogen door de skimmer, gaat door het zand heen, waardoor het vuil in achterblijft en vervolgens gaat het gefiltreerde water terug het zwembad in.
Een cartridge filterpomp haalt juist insecten en bladeren uit het water. De cartridge filterpomp is voor een zwembad minder handig, omdat je de kleinere deeltjes niet weg kan helen hiermee en dat moet je dan handmatig doen.
De meeste mensen kiezen voor de zandfilterpomp, omdat je meestal daarmee alleen de blaadjes met een net hoeft weg te halen. Op het moment dat je alle kleine deeltje op de bodem zelf moet gaan weghalen is dat een vervelender karwei. In de handleiding van je filter staat omschreven hoe en hoe vaak hij precies onderhouden moet worden.
Houd de pH-waarde van het water in de gaten
De pH-waarde van het water is ontzettend belangrijk. Als de pH-waarde niet goed is, is dat niet alleen slecht voor het zwembad maar ook voor je eigen gezondheid. Daarom is het van belang dat je de pH-waarde goed in de gaten houdt.
Als de pH-waarde tussen de 6,8 en 7,6 ligt, is de pH-waarde goed. Je meet de pH-waarde door testen met een speciale testkit. Op het moment dat de pH-waarde te hoog is corrigeer je dat met pH-minus. Als de pH-waarde te laag is corrigeer je dat met pH+. Wel belangrijk is dat je nog water mag toevoegen aan pH+ of pH-. Je moet altijd de pH+ of pH- toevoegen aan het water. Test de pH-waarde iedere 2 à 3 dagen als je er veel gebruik van maakt.
Maak je heel weinig gebruik van je zwembad, dan is het sowieso aan te raden om voor dat je gaat zwemmen even de pH-waarde te testen.
Maak het zwembad schoon met chloor
Als je zwembad de juiste pH-waarde heeft kan je aan de slag gaan met chloor. Een filterpomp maakt je zwembad natuurlijk schoon, maar de pomp kan de bacteriën niet weghalen. Chloor voorkomt dat er bacteriën in je zwembad komen en houd het water daarmee schoon.
Chloor kan je makkelijk en veilig toevoegen door een chloordrijver. Een chloordrijver drijft op het water en laat langzaam deeltje chloor los. Door de chloordrijver kunnen kinderen niet direct in aanraking komen met chloor. Chloor is giftig dus houd het uit de buurt van kinderen.
Je wilt natuurlijk ook weten hoeveel chloor je in het zwembad moet doen. Dat kan ook weer met test strips. De waarde moet tussen de 2 en de 3 zitten. Als de waarde te hoog is kan dat irritaties veroorzaken. Als de waarde onder de 2 zit werkt het chloor niet voldoende, dus dan kunnen er bacteriën in het water komen. Door te weinig chloor kan je ziek worden. Test de waarde van het chloor iedere 2 à 3 dagen als je er veel gebruik van maakt.
Maak je heel weinig gebruik van je zwembad, dan is het sowieso aan te raden om voor dat je gaat zwemmen even het chloor gehalte te testen.
Gebruik de schoonmaakset om je zwembad schoon te maken
Om het zwembad of je jacuzzi schoon te maken zijn er natuurlijk handige tools! Zo zijn er bodemstofzuigers en onderhoussetten.