Gazonverzorging, de beste tijd:

Feb/maart   

Bekalken

Maart/april          

Eerste bemesting

Juni/juli

Tweede bemesting

Sept/Okt

Najaarsvoeding

Gras moet het hele jaar door mooi groen zijn. Een groene grasmat geeft rust in je tuinontwerp en is voor kinderen en huisdieren fijn om op te spelen. Daarnaast zorgt het voor een stukje puur natuur in je tuin. Een grasmat moet je wel goed verzorgen. Dit is echter veel minder werk dan veel mensen denken. Hieronder lees je tips over hoe je het beste je grasmat in je tuin kunt verzorgen.

Graswortels, de basis van je grasmat

Gezonde graswortels zijn het belangrijkste. Voor een grasmat geldt: zorg voor de wortels onder de grond, dan heb je boven de grond minder werk te doen. In een goed geworteld gazon is er geen plaats meer voor onkruid en mos. De graswortels nemen deze plaats in. Ook neemt een goed geworteld gazon meer plantenvoeding op waardoor de grasmat in goede conditie blijft. Zo is er minder kans op gazonproblemen en ziet je grasmat er groener uit.  

Hoe zorg je voor een gazon in goede conditie?

Geef je grasmat gedurende het jaar voldoende water

Een groen gazon behoeft verzorgingEen goed geworteld gazon geeft ook minder problemen bij droogte. Maar een buitje af en toe heeft je gazon natuurlijk wel nodig, het blijven immers toch grasplantjes. Een grasmat kan veel hebben, maar zorg bij extreme droogte wel voor voldoende water. Geef dan 2 of 3 keer per week flink water in plaats van elke dag een beetje.

 

Bemesting voor het gras in je tuin

Zoals aangegeven moet je 1 x per jaar bekalken. Dit doe je door het strooien van kalkkorrels in november/december of januari/februari. De natuurlijke verzuring ga je hiermee tegen en de graswortels nemen beter voedingsstoffen op. Gebruik hiervoor kalk met magnesium. Het voordeel van extra magnesium is dat je sneller een groen gazon krijgt.

 

Planten hebben net als mensen voeding nodig. Dit geldt ook voor je grasplantjes. In maart of april geef je de eerste gift d.m.v. het strooien van gazonvoeding. Als je kiest voor een organische voeding dan werkt deze wel 3 maanden lang en kun je de tweede gift rond juni of juli geven. Deze werken vervolgens ook weer 3 maanden tot het najaar.

 

Wil je je gazon goed door de winter heen helpen, strooi dan in het najaar nog 1 x met een speciale najaarsvoeding voor gazon. Deze bevat extra veel kalium waarmee je de grasplantjes weerbaarder maakt voor de winter. In het voorjaar heb je hier profijt van. Je grasmat is sneller groen en minder bevattelijk voor problemen.

 

Maai het gras voldoende, maar laat het ook lang genoeg

Maai je gazon 2 x per week met een goede grasmaaier op een hoogte van 35 – 40 mm. Maai niet tekort zodat de grasmat mooi groen en gesloten blijft. Maai in het najaar op een hoogte van 40 – 45 mm.

 

Houd onze blog in de gaten voor meer tips over onderhoud van je planten en gazon!

 

Bekijk hier alle artikelen voor een prachtige tuin en een groen gazon