Wat heb ik nodig om mijn zwembad schoon te maken?

Een gezellig zwembad in je tuin, maar wat moet je doen in verschillende situaties? Op deze pagina vind je verschillende problemen met oplossingen. 

De pH-waarde en het chloorgehalte.

Stel dat je zwembad een melk wittige kleur krijgt, dan ligt het meestal aan de pH-waarde. Als je de pH-waarde wil controleren heb je een testset die je kan gebruiken. Daarmee kan je makkelijk de pH-waarde testen. Als de pH-waarde niet goed is moet je pH+ toevoegen om de pH omhoog te krijgen en pH- toevoegen om de pH omlaag te krijgen. Het is belangrijk om de pH-waarde te testen, omdat de pH nodig is om het chloor te kunnen verwerken. Altijd eerst de pH-waarde testen voordat je aan het chloor begint.  

Het chloor kan je ook testen met de testset. Als er te weinig chloor in het zwembad zit voeg je chloor toe, dit kan met een chloordrijver.

 

Bekijk hier onze testen voor chloor en pH

Grofvuil

Grofvuil zoals bladeren, takken, etc. is het beste weg te halen met een schepnet. Dit is niet heel moeilijk. Je hebt op onze site een schepnet met verschillende aansluitingen die ideaal zijn voor het zwembad.

 

Bekijk hier ons schoonmaakset deluxe

Klein vuil

Voor klein vuil zoals haren, insecten, zand etc. kan je het beste een bodemstofzuiger gebruiken. Je kan de bodemstofzuiger niet gebruiken voor de takken omdat de stofzuiger dit niet op kan zuigen en dan verstopt raakt. De bodemstofzuiger zorgt voor kleine dingen zoals zand, rondzwevende deeltje, haren etc.

Vette randen

Als je last hebt van vette randen, is er 1 bekende oorzaak en dat is zonnebrand of crème. Spoel jezelf daarom altijd eerst goed af voordat je gaat zwemmen. Zo voorkom je deze vette randen.

Kalk in je zwembad

Kalk is er als je hard water hebt. Hoe harder het water, hoe meer kalk. In hard water zit calcium en magnesium. Kalk ontstaat vooral op warme plekken en ontstaat pas als calcium een reactie aangaat met carbonaat.

Als je weet dat er kalk in je zwembad zit kan je kalkverwijderaar gebruiken.  Kalkverwijderaar helpt verkleuringen van het water te voorkomen en haalt kalk weg.

Groen water

Groen water ontstaat meestal door algen. Zon is de hoofdzaak hierdoor. Algen zijn hele kleine organismen die licht als energie gebruiken om koolhydraten te krijgen en daardoor te groeien of om zich te vermenigvuldigen.

Deze algen doodt je met bijvoorbeeld chloor. Je kan dit voorkomen door je zwembad goed af te dekken en het chloor op orde te houden.