Alles wat je moet weten over verschillende zwembadpompen

Een zwembad gekocht, maar niet weten welke zwembadpomp je moet gebruiken? hier vind je informatie over verschillende zwembadpompen.

Bij kleine zwembaden kan je het beste het water vervangen als het vies wordt. Bij een groter zwembad is dat anders. Bij een groter zwembad heb je een pomp. Je hebt een cartridge filter, deze is op onze site te verkrijgen maar deze raden wij meestal aan bij de jacuzzi’s.

voor een groter zwembad heb je meestal de zandfilterpomp. Bij onze zwembaden vind je verschillende filters. Bij de Avantgarde zit bijvoorbeeld zo’n zandfilterpomp, maar bij de Sark zit een inhangfilter. Een inhangfilter is er ook nog, dat is een handige filter voor iets kleinere zwembaden.  

1. Zandfilterpomp

een zandfilterpomp wordt vaak gebruikt bij grotere zwembaden. Deze pomp werkt ongeveer het zelfde als natuurlijke filtering van grondwater in de duinen. Het water van je zwembad wordt met behulp van de pomp door het quarts zand van de zandfilter geperst. Het vuil dat door het quarts zand is gegaan blijft achter in de filter. Bij de zandfilterpomp heb je verschillende functies die zorgen voor het filteren of de pomp zelf schoonmaken.

  • Filtratie: hierin wordt alles gefilterd doordat het vuil achterblijft in het zand en het gefiltreerde water terug het zwembad in loopt
  • Backwash: met de backwash moet je het zand in de pomp schoonmaken. Het water van de pomp gaan dan de tegengestelde richting in en daardoor wordt het vuil meegenomen.
  • Afspoelen: na de backwash is deze stand van toepassing. De laatste deeltjes vuil worden weggespoeld. Je moet deze stand ongeveer 30 seconden aanzetten. Als de 30 seconden voorbij zijn kun je de pomp weer aanzetten.
  • Hercirculatie: met deze functie wordt het zwembadwater in beweging gehouden, het circuleert. Door deze stand kun je producten snel laten mengen met het zwembadwater, bijvoorbeeld shock.
  • Afvalproduct: met deze functie kan je water afvoeren
  • Gesloten: bij deze stand is alles afgesloten. Je gebruikt dit vaak als je onderhoud wilt uitvoeren.

 

2. Cartridge filter

Een cartridge filter is een wegwerpfilterapparaat. Bij deze filter wordt het vuil opgenomen in de filter en vastgehouden. Na een tijdje zit de filter vol. Je kan deze filter ook schoonmaken, dit moet ongeveer om de 3 dagen als je vaak gebruik maakt van je zwembad of jacuzzi. Er wordt aangeraden om ongeveer om de 3 maanden hem volledig te vervangen. Het nadeel van de cartridge filter is dat het een kleine filter is en dat deze filter vaker wordt aangeraden voor jacuzzi's.

Bekijk hier de cartridgefilter

3. Inhangfilter

Een inhangfilter is een filter die simpel te installeren is. De filter is makkelijk te plaatsen en weer te verwijderen. Omdat het zo simpel te verwijderen en plaatsen is, is je zwembad wel snel winterklaar. De inhangfilter is te gebruiken voor jacuzzi’s en zwembaden.