Tips om de juiste vuurschaal te kiezen

Een vuurschaal is een prachtig product om een heerlijk vuurtje mee te stoken in de tuin. Zeker nu de koudere dagen er weer aan komen, kan een vuurschaal perfect worden gebruikt om nog wat langer van het buitenleven te genieten. Voordat je kunt beginnen met stoken moet je natuurlijk wel over een vuurschaal beschikken. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen en waarop je nu allemaal moet letten? Lees dan verder want wij leggen je van alles hieronder uit! 

Hoe kies ik de juiste vuurschaal?

Vuurschalen zijn verkrijgbaar in vele soorten, maten en materialen. Het kan daardoor lastig worden om te de perfecte vuurschaal te vinden welke volledig is afgestemd op jouw wensen. Wij hebben hieronder een aantal tips voor je neergezet zodat je zeker weet dat je voor de juiste vuurschaal kiest.

1. Past de vuurschaal bij de grootte van je tuin?

Vanzelfsprekend moet je natuurlijk kijken naar de grootte van je tuin of plaats waar je de vuurschaal wilt plaatsen. Probeer het gewenste omtrek van de vuurschaal eerst te tekenen op de tegels met stoepkrijt. Zo krijg je een beter beeld van de ruimte die de vuurschaal inneemt. Komt de vuurschaal niet op tegels te staan, maar op grind? Dan kan je karton of kranten/tijdschriften gebruiken om een goede schatting te maken van de grootte.

Hieronder staan een aantal van onze veel gekozen formaten van vuurschalen. 

 

2. Waar wil je de vuurschaal voor gebruiken?

Zoals we verder op deze pagina nog bespreken, kun je een vuurschaal ook gebruiken om eten op te grillen. Als je dit in de toekomst wil doen, let er dan wel op dat de gewenste vuurschaal de juiste accessoires hiervoor heeft.

3. Wat is het beste materiaal voor een vuurschaal?

Vuurschalen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten materialen, zoals gietijzer, zwart gecoat staal en bijvoorbeeld het mooie cortenstaal. Ieder materiaal heeft zo zijn voor en nadelen. 

Gietijzer heeft als eigenschap dat het bij zeer hoge temperaturen zijn oorspronkelijke vorm nog behoud. Het is daarnaast enorm sterk en heeft een goede warmteverdeling. Het nadeel van gietijzer is dat het zwaar is. Je zult de vuurschaal dus niet eenvoudig kunnen verplaatsen. 

Bij cortenstaal weet je dat de weersinvloeden de vuurschaal ten goede zullen komen en dat cortenstalen vuurschalen veel kunnen weerstaan. De vuurschaal vormt na verloop van tijd een prachtige bruine roestlaag. Daarnaast gaat cortenstaal enorm lang mee. Het nadeel is dat tijdens het oxidatieproces (de eerste 4 tot 6 maanden) de vuurschaal nog roestwater kan afgeven. Daarom adviseren wij om karton of iets anders onder de vuurschaal te leggen tijdens deze eerste maanden. Haal dit wel weg wanneer je de vuurschaal in gebruik wilt nemen.

Vuurschalen van gecoat staal hebben vaak een anti-aanbaklaag en het materiaal is uiteindelijk goed recyclebaar. Daarnaast zien zij er met hun zwarte uiterlijk modern en industrieel uit. Hierdoor is er voor iedere smaak wel een mooie zwarte stalen vuurschaal te vinden.

4. Een vuurschaal met of zonder pootjes?

Een vuurschaal op pootjes kan het net wat makkelijker maken om de vuurschaal voor andere doeleinden te gebruiken, zoals koken. Je hoeft dan minder ver te bukken en dit verhoogt het gebruiksgemak. Wil je liever gaan voor een echt campinggevoel? Dan is een vuurschaal zonder pootjes ideaal. Je kunt dan makkelijk op de grond rondom de vuurschaal zitten. 

5. Wat zijn de vuurschaal trends van dit moment?

We hebben dit jaar vele vuurschalen gezien welke aansluiten bij de 'industriële trend'. Ze zijn wat robuuster en stoerder qua uiterlijk, zoals de Enjoyfires vuurschaal Bras of de Enjoyfires vuurschaal Edge. Naast de industriële stijl is ook de Scandinavische stijl nog helemaal in! Deze stijl kenmerkt zich meer door zijn fijne lijnen en het minimalistischere uiterlijk. Mooie voorbeelden van deze stijl zijn de Enjoyfires vuurschaal Nordic en de Enjoyfires vuurschaal vonk

Hoe kan ik een vuurschaal gebruiken?

Een vuurschaal zorgt niet alleen voor veel warmte en sfeer in de tuin, maar kan ook nog eens op andere manieren functioneel zijn. Hieronder lees je hoe je het maximale uit je vuurschaal kunt halen.

1. Gebruik een vuurschaal om eten mee te roosteren

Geen barbecue voor handen of tijdens het stoken van een vuurtje even snel wat mee braden? Bij vele vuurschalen kan je een grillring of grillrooster bijbestellen. Deze handige accessoires maken het mogelijk om je vuurschaal als buitenkeuken te gebruiken, waardoor je iedereen verrast op een feestje.

2. Plaats een vuurschaal op een sokkel

Heb je huisdieren of ander klein gespuis dat rond loopt? Natuurlijk moet je altijd alles goed in de gaten houden, maar het kan handig zijn om je vuurschaal om te toveren tot een vuurzuil. Wanneer je bijvoorbeeld een vuurschaal van cortenstaal hebt, staat het mooi om hier een vaste of een u-vorminge sokkel onder te gebruiken.

Lees hier onze blog '5x wat te doen met een sokkel?' voor meer handige sokkeltips

De levensduur van je vuurschaal verlengen

Je wilt natuurlijk dat je net gekochte pareltje zo lang mogelijk mee gaat. Hieronder staan een aantal tips zodat jij ervoor kunt zorgen dat je vuurschaal langer mee gaat.

1. Bescherm de vuurschaal en/of zet hem binnen

Bescherm je vuurschaal tegen weersinvloeden indien het materiaal hier niet goed tegen kan. Wanneer het slecht weer is, zou je ervoor kunnen kiezen om de vuurschaal binnen te plaatsen. Daarnaast zijn er diverse afdekhoezen verkrijgbaar waardoor je je vuurschaal ook perfect kunt beschermen tegen beschadigingen of het weer. 

2. Maak de vuurschaal schoon na gebruik

Wanneer je klaar bent met stoken en de vuurschaal is afgekoeld, zorg er dan voor dat je de asresten netjes opruimt. Hierdoor zal de vuurschaal minder snel roesten of slijten. 

3. Is er sprake van ongewenste roestvorming?

Het kan altijd wel voorkomen dat een vuurschaal gaat roesten na verloop van tijd. Wil je dit zo lang mogelijk tegen gaan? Ontvet de vuurschaal, schuur hem op en lak hem daarna met een hittebestendige lak. 

Stook zonder rook!

Een vuurtje stoken moet natuurlijk altijd veilig gebeuren, je hebt immers te maken met open vuur. Onderzoek of er boven de stookplaats geen laaghangende takken zijn en gebruik daarnaast ook een goede ondergrond. De veiligste ondergrond voor een vuurschaal is van steen. Let er altijd op dat je de vuurschaal niet plaatst op een ondergrond die brandbaar is.

Gebruik daarnaast droog hout, want nat hout kan gaan roken! Gebruik nooit lampenolie, spiritus, benzine of andere brandbare middelen om je vuur aan te steken. Vuur blijft zeer onvoorspelbaar en moeilijk te controleren. Bij onze vuurschalen zelf hebben wij ook nog diverse tips staan over hoe je een vuurschaal veilig kunt gebruiken.

Bekijk alle vuurschalen van designtuinhaarden.nl