Kunstgras leggen in 7 eenvoudige stappen

Kunstgras aanleggen in 7 eenvoudige stappen

Je tuin verrijken met onderhoudsvriendelijk kunstgras? Dit kun je eenvoudig zelf neerleggen! In de 7 stappen hieronder lees je hoe je kunstgras kunt leggen in je tuin, op je balkon of op je dakterras.

Bekijk hier alle kunstgrassoorten

Bekijk de instructievideo en plaats eenvoudig kunstgras

Bekijk hieronder onze instructievideo en ontdek hoe makkelijk het is om kunstgras in de tuin aan te leggen! Scroll verder naar beneden om de uitgebreide handleiding te lezen en vind foto's bij de 7 stappen.

1. Zorg voor een stabiele vlakke ondergrond

Voordat je kunstgras kunt leggen in de tuin of elders, is het belangrijk om te zorgen dat de ondergrond stabiel is. Een goede stabiele ondergrond is haast net zo belangrijk als de kwaliteit van het kunstgras zelf.

Kunstgras leggen: zorg voor een stabiele en vlakke ondergrond

Belangrijk is om ervoor te zorgen dat de ondergrond stabiel, vlak en drainerend is. Een goede waterdoorlatende ondergrond bestaat voor 5 – 10 cm uit brekerzand dat goed is uitgevlakt (en aangetrild). Wil je kunstgras plaatsen op een kleibodem? Zorg dan voor een goede, uitgevlakte laag van 15 cm zand/lavazand.

De ondergrond van kunstgras moet stabiel, vlak en drainerend zijn

Om ervoor te zorgen dat het zandbed goed blijft liggen, plaats dan opsluitbanden aan weerszijden. De opsluitbanden moeten ongeveer 2 centimeter boven het zandbed uitsteken, omdat hiertussen het kunstgras komt te liggen.

Tip: Hier lees je alles over de beste ondergrond voor kunstgras.

2. Leg stabilisatiedoek of valdemping neer

Wanneer je het kunstgras bovenop de geëgaliseerde aarde/zand ondergrond wil plaatsen, is het belangrijk om hier eerst stabilisatiedoek op te leggen. Dit kun je eenvoudig op maat snijden met een Stanleymes of knippen met een schaar wanneer je een stuk overhoudt aan de zijkant.

Met stabilisatiedoek zorg je ervoor dat er geen onkruid door het kunstgras kan groeien. Daarnaast zorgt stabilisatiedoek ervoor dat het kunstgras stabiel blijft liggen op het zand/de aarde.

Kunstgras leggen: gebruik stabilisatiedoek voor een stabiele ondergrond

Heb je meerdere stroken stabilisatiedoek nodig in je tuin? Zorg dan dat de losse stukken elkaar overlappen met 10 à 20 cm. Wanneer het waait tijdens het plaatsen kun je tijdelijk ter versteviging tegels of iets anders zwaars op het stabilisatiedoek leggen.

Kunstgras leggen: stabilisatiedoek zorgt er ook voor dat onkruid niet kan groeien

Kunstgras leggen: stabilisatiedoek moet ongeveer 10 tot 20 cm met elkaar overlappen

Ga je het kunstgras gebruiken op een wat ruwer oppervlak of wordt het voornamelijk gebruikt voor spelende kinderen? Dan kun je ook valdemping onder het kunstgras leggen. Valdemping zijn matten van 2 centimeter dik welke een hoog schokabsorberend vermogen hebben. De matten zijn waterdoorlatend en perfect om een veilige speelomgeving mee te creëren.

3. Leg het kunstgras neer en snijd het op maat

Wanneer het stabilisatiedoek netjes op zijn plaats ligt, is het tijd om het kunstgras op de juiste plaats uit te rollen. Afhankelijk van de grootte van het kunstgras kun je op twee manieren te werk gaan:

  • Heb je een klein oppervlak? Dan kun je het kunstgras eerst via de zwarte kant (de onderzijde) op maat snijden.
  • Heb je een groot oppervlak? Volg dan de stappen hieronder!

Rol het kunstgras uit zodat je het op maat kunt snijden

Rol als eerste het kunstgras uit op de gewenste plaats. Zorg ervoor dat je in de vleug (poolrichting) kijkt. Dit betekent dat de sprietjes van het kunstgras naar het huis toewijzen. Je kijkt als het ware tegen het kunstgras in en niet met het kunstgras mee. Wanneer je het kunstgras op deze manier neerlegt geeft het de mooiste uitstraling aan je tuin.

Kunstgras leggen: zorg dat je tegen de vezels van het kunstgras inkijkt

Kunstgras leggen: de zijkanten van het kunstgras kun je eenvoudig op maat snijden

Aan de zijkant van de kunstgras rol zit een stuk extra materiaal. Dit kun je eenvoudig van het kunstgras afsnijden, omdat je met de rijen vezels mee snijdt. Door dit eraf te snijden kun je het kunstgras strak tegen elkaar aanleggen. De randen van het kunstgras komen niet over elkaar te liggen, maar tegen elkaar aan.

Hoe kunstgras snijden

Je kunt ook gebruik maken van een lange lat om er zo zeker van te zijn dat je recht snijdt.

4. Verlijm het kunstgras met elkaar

Nu het kunstgras netjes naast elkaar ligt, is het belangrijk om te zorgen dat het goed blijft liggen onder allerlei weersomstandigheden.

Snijd het kunstgras zo dicht mogelijk langs de vezel af en leg de randen ongeveer 2mm van elkaar vandaan. Controleer of de vleug (sprietjes) van alle stukken kunstgras dezelfde kant op wijzen. Sla daarna twee stukken kunstgras over de gehele lengte ongeveer 20 centimeter om, zodat je hiertussen tape kan aanbrengen op het stabilisatiedoek. 

Plak de stukken kunstgras aan elkaar vast met kunstgrastape

Kunstgras tape 5 m of 10 m

Haal het folie van de tape en sla één van de twee stukken terug op de tape. Druk het daarna goed aan! Leg daarna het andere stuk kunstgras netjes op de tape.

Druk het kunstgras stevig op het kunstgras tape

Je hebt alleen kunstgrastape nodig wanneer je kunstgras bestaat uit diverse stukken. 

Tip: om ervoor te zorgen dat de druk gelijkmatig wordt verdeeld, kun je een plank neerleggen om zo het kunstgras goed vast te drukken.

5. Het kunstgras vastzetten met graspennen

Zet de zijkanten van het kunstgrasveld vast met graspennen, zodat het ook aan de zijkanten goed vast blijft liggen. Om iedere 50 centimeter breng je een graspen aan.

6. Borstel het gras netjes

Natuurlijk wil je dat je nieuwe gazon er netjes bij ligt. Borstel het kunstgras met een harde bezem zodat de grassprieten rechtop gaan staan. 

7. Strooi droog kwartszand in het kunstgras

Deze stap is optioneel; strooi droog kwartszand (0,5 – 1 mm korrel) in het gras. Afhankelijk van je gekozen grassoort en de functie van het kunstgras kan dit nodig zijn. Verdeel het zand netjes over de totale oppervlakte en veeg het in het kunstgras.

Leg zelf kunstgras aan en ontdek hier alle kunstgrassoorten