Kunstgras leggen in 8 eenvoudige stappen

Het plaatsen van kunstgras in je tuin

Je tuin verrijken met onderhoudsvriendelijk kunstgras? Dit kun je eenvoudig zelf neerleggen! In de 8 eenvoudige stappen hieronder lees je hoe je kunstgras kunt plaatsen in je tuin, op je balkon of op je dakterras.

Ontdek hier alle kunstgrassoorten

1. Zorg voor een stabiele vlakke ondergrond

Voordat je kunstgras kunt neerleggen in de tuin of elders, is het belangrijk om te zorgen dat de ondergrond goed is. Een goede ondergrond is haast net zo belangrijk als het kunstgras zelf.

Belangrijk is om ervoor te zorgen dat de ondergrond stabiel, vlak en drainerend is. Een goede waterdoorlatende ondergrond bestaat voor 5 – 10 cm uit brekerzand dat goed is aangetrild en uitgevlakt. Wil je kunstgras plaatsen op een kleibodem? Zorg dan voor een aangetrilde laag van 15 cm zand/lavazand.

Om ervoor te zorgen dat het zandbed goed blijft liggen, plaats dan opsluitbanden aan weerszijden. De opsluitbanden moeten ongeveer 2 centimeter boven het zandbed uitsteken, omdat hier tussen het kunstgras komt te liggen.

Hier lees je alles over de beste ondergrond voor kunstgras.

2. Leg stabilisatiedoek of valdemping neer

Wanneer je het kunstgras bovenop de geëgaliseerde aarde/zand ondergrond wil plaatsen, is het belangrijk om hier bovenop stabilisatiedoek te leggen. Dit kun je eenvoudig op maat snijden met een Stanleymes of met een schaar. Met stabilisatiedoek zorg je ervoor dat er geen onkruid door het kunstgras kan groeien. Daarnaast zorgt stabilisatiedoek ervoor dat het kunstgras stabieler blijft liggen op het zand/de aarde. Kun je de totale oppervlakte niet halen uit één stabilisatiedoek? Zorg dan dat de losse stukken elkaar overlappen met 20 cm.

Ga je het kunstgras gebruiken of een wat ruwer oppervlak of wordt het voornamelijk gebruikt voor spelende kinderen? Dan biedt valdemping de uitkomst! De matten zijn 2 centimeter dik, zijn waterdoorlatend en hebben een hoog schokabsorberend vermogen. Met de valdemping creëer je een veilige speelomgeving.

3. Snijd het kunstgras op maat

Wanneer het stabilisatiedoek netjes op zijn plaats ligt, kun je het kunstgras op maat snijden met een Stanleymes. Snijd het kunstgras op maat via de onderzijde van de grasmatten, dus via de zwarte zijde van het kunstgras. Zo voorkom je dat je de vezels beschadigd en het is eenvoudiger om met de vezelrijen mee te snijden.

Je kunt gebruik maken van een lange lat om er zo zeker van te zijn dat je recht snijdt.

4. Leg het kunstgras neer met de sprietjes naar het huis!

Het is nu tijd om het kunstgras op de juiste plaats neer te leggen. Alle grassoorten hebben een vleug (poolrichting). Het is belangrijk om het gras zo neer te leggen zodat je in de vleug kijkt (dus de sprietjes steken wijzen richting het huis). Door het kunstgras op deze manier neer te leggen, ziet het er het mooiste uit.

5. Verlijm het kunstgras met elkaar

Nu het kunstgras netjes naast elkaar ligt, is het belangrijk om te zorgen dat het goed blijft liggen onder allerlei weersomstandigheden. Snijd het kunstgras zo dicht mogelijk langs de vezel af en leg de randen ongeveer 2mm van elkaar vandaan. Controleer of de vleug (sprietjes) van alle stukken kunstgras dezelfde kant op wijzen. Sla daarna twee stukken kunstgras over de gehele lengte ongeveer 20 centimeter om, zodat je hiertussen tape kan aanbrengen op het stabilisatiedoek. Haal het folie van de tape en sla één van de twee stukken terug op de tape. Druk het daarna goed aan! Leg daarna het andere stuk kunstgras netjes op de tape.

Je hebt alleen kunstgrastape nodig wanneer je kunstgras bestaat uit diverse stukken. 

Tip: om ervoor te zorgen dat de druk gelijkmatig wordt verdeeld, kun je een plank neerleggen om zo het kunstgras goed vast te drukken.

6. Het kunstgras vastzetten met graspennen

Zet de zijkanten van het kunstgrasveld vast met graspennen, zodat het ook aan de zijkanten goed vast blijft liggen. Om iedere 50 centimeter breng je een graspen aan.

7. Borstel het gras netjes

Natuurlijk wil je dat je nieuwe gazon er netjes bij ligt. Borstel het kunstgras met een harde bezem zodat de grassprieten rechtop gaan staan. 

8. Strooi droog kwartszand in het kunstgras

Deze stap is optioneel; strooi droog kwartszand (0,5 – 1 mm korrel) in het gras. Afhankelijk van je gekozen grassoort en de functie van het kunstgras kan dit nodig zijn. Verdeel het zand netjes over de totale oppervlakte en veeg het in het kunstgras.

Leg zelf kunstgras aan en ontdek hier alle kunstgrassoorten