Kijk je in deze tijd van het jaar met wanhoop naar je tuin? Waar is alle kleur gebleven? Alles lijkt grijs en grauw. Gelukkig hoeft het zo niet te zijn. Ook in de winter kan je tuin mooi zijn en uitnodigen om naar buiten te gaan. In dit blog vertel ik hoe je dit doet, hoe je meer leven in je tuin brengt en wat je deze maand in je tuin kunt doen. 

Zorg voor knusse accessoires in je tuin

Maak van je wintertuin een sprookjesachtige ruimte met een mooie buitenhaard, vuurtafelwarme schapenvacht kleden, sfeervolle kerstverlichting of andere tuinverlichting.

Kies de juiste beplanting

Veel planten hebben in de winter prachtig gekleurde stengels (kornoelje) of houden hun bladeren vast (bijvoorbeeld sneeuwbal en glansmispel). Zorg ervoor dat deze groenblijvende struiken zich niet allemaal aan één kant bevinden. Maar verdeel ze evenwichtig over je tuin. Zet je ze allemaal op een plek, dan lijkt het net op je tuin scheef is. Laat planten met een mooi wintersilhouet ook staan in de tuin. Als je ze pas in het voorjaar snoeit dan geniet je de hele winter van het stilleven in je tuin. Mooi hiervoor zijn bijvoorbeeld zonnehoed (Echinacea), vetkruid (Sedum spectabile) en hortensia’s (Hydrangea).

Herstel of verwen de bodem

Dit is een mooie tijd van het jaar om de aarde in je tuin eens flink te verwennen. Leg een dikke laag bladeren en plantenresten tussen de struiken en de planten. De wormen gaan vervolgens voor je aan het werk en zetten de bladeren om in een voedzaam goedje voor de planten. Ook werkt de laag mulch als een lekker warm dekbed en beschermt de aarde tegen kou en uitdroging. De grond in je tuin zal het komende groeiseizoen veel vruchtbaarder zijn en ook veel beter in staat zijn om vocht vast te houden.

Dieren die verblijven in je tuin

Ruim de tuin niet te vroeg op. Door alles te laten liggen kunnen rupsen en andere insecten zich tussen de bladeren en takken verstoppen. Ook egels overwinteren graag onder een dikke laag bladeren. Is het erg koud dan zullen de vogels in je tuin op zoek gaan naar insecten en ander lekker eten. Je tuin komt hierdoor echt tot leven!

vogels voeren

Vogels voeren

Is het erg koud denk dan aan de vogeltjes en geef ze wat te eten. Denk aan vetbollen, pinda’s, zaden en planten waar vogels van kunnen eten zoals klimop en vuurdoorn. In de bessen zitten veel eiwitten en vetten die heel voedzaam zijn voor dieren. Geef de vogels vroeg in de ochtend eten en nog eens aan het eind van de dag. En vergeet ook niet een bakje water neer te zetten.

Denk na over plannen voor het nieuwe tuinseizoen

Dit is het moment om eens kritisch naar je tuin te kijken. Hoe wil je dat de tuin er in het voorjaar uitziet? Misschien wil je het pad naar de schuur verplaatsen of een extra terras maken achterin de tuin? In het voorjaar komt het vaak niet van deze plannen omdat de planten dan alle aandacht vragen. Kom je er zelf niet uit? Lees de tips in onze blogs of vraag een tuinontwerper om advies.

 

Lees: 'Kleine tuin inrichten? Lees het stappenplan!'
Lees: '
5 veelgemaakte fouten bij tuininrichting'

 

Zoals je hierboven leest is er ook nu nog genoeg te doen in je wintertuin. Lees bijvoorbeeld ook: 'Wintersnoei: wanneer kun je wat doen in de tuin?'. Daarnaast kan het ook heel gezellig zijn om in de wintermaanden buiten rond de buitenhaard te zitten. Met een warm drankje, mooie verlichting en sfeervolle wintergroene planten. Wil je meer lezen over waar je op moet letten bij het klaar maken van je tuin voor de winter? Lees: 'Tips: De tuin winterklaar maken'