Het ontwerpen en inrichten van de perfecte tuin is nog niet zo eenvoudig. Er zijn zo veel dingen waarmee je rekening moet houden. Je kunt natuurlijk een tuinarchitect inhuren om je te helpen, maar als je deze 5 veelgemaakte fouten probeert te voorkomen kun je ook prima zelf aan de slag.

Geen mooi zicht vanuit je woonkamer naar je tuin

Het grootste gedeelte van het jaar zitten we in Nederland binnen. Vaak hebben we vanuit ons huis uitzicht op een kaal terras waar het tuinmeubilair er verlaten bijstaat. Zou het niet veel mooier zijn om vanaf de bank naar een groene tuin te kijken? Onderzoek eens of het mogelijk is om het terras op andere plek in de tuin te maken. Misschien middenin de tuin of net een paar meter van het huis af? En maak een border met planten dicht bij huis. Denk aan een aantal wuivende lavendelplanten of siergrassen. Heb je niet veel ruimte dan kun je ook polyester plantenbakken of cortenstalen plantenbakken gebruiken.

Te veel willen

De meeste van ons hebben niet de beschikking over een enorme tuin met een uitzicht over de weilanden, maar we willen vaak te veel in onze tuin. Een trampoline voor de kinderen, een buitenkeuken, een veranda voor als het regent, een groot terras …. Soms past het, maar niet altijd. Heb je een kleine tuin? Maak dan keuzes en denk goed na over de indeling van je tuin. Richt je op de dingen die echt belangrijk voor je zijn en maak je tuin persoonlijk. Houd je van een vuurtje stoken of buiten koken? Maak dan een mooie buitenkeuken of kies voor een tuinhaard, vuurschaal of vuurtafel en integreer deze op een mooie manier in de tuin. Zoek je vooral rust in de tuin, omgeef je dan met veel groen en houd het ontwerp rustig.

 

Lees ook het blog Kleine tuin inrichten? Lees het stappenplan!

Lees ook het blog 3 tips die je kleine tuin groot laten lijken 

Gebruik van te veel verschillende materialen

Als je je tuin gaat veranderen of als je een nieuwe tuin gaat aanleggen houdt er dan rekening mee dat minder soms meer kan zijn. Het aanbod aan tegels, houtsoorten en andere materialen is zo groot dat het verleidelijk kan zijn om een aantal verschillende dingen te kopen. Die mooie grote natuursteen, wat kleinere keitjes, grind, een vlonder van hout. Het combineren van al die verschillende materialen kan lastig zijn. Houd je voor meer samenhang in je tuin bij hooguit een of twee verschillende producten. Mooi is bijvoorbeeld een lichte tegel in combinatie met een cortenstalen muur of sfeerpaneel.

Niet goed weten wat voor grond je hebt

Het belangrijkste van tuinieren is je grond goed kennen en de planten op de juiste plek zetten. Heb je een zure grond dan zullen Rhododendrons het enorm naar hun zin hebben in je tuin. Andere planten doen het juist weer veel beter op kleigrond. Wat je kunt doen is wat grond verzamelen en deze laten onderzoeken bij het tuincentrum bij je in de buurt of gebruik een van de handige meetapparten om erachter te komen wat voor grond je hebt. Zij kunnen aangeven welke grondsoort je hebt en wat je grond nodig heeft om gezonder te worden. Wat je nu in ieder geval alvast kunt doen is de bladeren in je tuin verzamelen en hier bladcompost van maken.

Te veel focussen op trends

Laat je niet te veel leiden door de trends, maar durf eens wat anders. Focus je bijvoorbeeld niet te veel op het maken van een extra woonruimte, maar zorg ook voor voldoende groen in de tuin. Dit kun je makkelijk oplossen door bijvoorbeeld te kiezen voor kant-en-klare hagen in plaats van een schutting. Zo vanuit je huis de natuur in. Of maak een tropische tuin van je achtertuin en leg een moestuin aan in de voortuin.

 

Lees ook het blog: Beplantingsplan maken voor een tropische tuin


Van welke tuin droom jij? Laat het ons weten als je vragen hebt. We helpen je graag bij het realiseren van jouw droomtuin.